Луксозният стил в интериорния дизайн

Луксозният стил в интериорния дизайн
Луксозният стил в интериорния дизайн | Източник: Studio Interio
Когато заявката към интериорният дизайнер е за луксозен интериор, тогава има множество похвати и елементи, които тя може да използва. В този случай интериорният дизайн разчита на повърхности, текстили, материали и цветове. Лъскави повърхности и огледала са основните характеристики на луксозния интериорен дизайн, който буквално трябва да "блести", тъй като светлината, блясъка и пищността са основни негови характеристики.
В луксозният интериор интериорният дизайнер разчита на изобилието и пищността и при текстилите и формите. Кадифета и драперии, луксозни копринени тапети или такива с бляскави детайли, умело и добре подбрани, са често използвани похвати от интериорните дизайнери.
Белият цвят е преимуществен в луксозния интериорен дизайн, тъй като се свързва с блясък и светлина, но могат да се използват и други акцентни цветове като кралско синьо, зелено и червено, които са белег за лукс и аристократичност.
Луксозният стил в интериорния дизайн
Луксозният стил всекидневна | Източник: Studio Interio
Разбира се съвременни тенденции в интериорният дизайн са еклектичното, нестандартното и на пръв поглед антагонистичното използване на елементи, цветове и други, за това опитният интериорен дизайнер може да прибегне и до използването и на други цветове при луксозният интериорен дизайн, каквото например е черното за една по-модерна и интригуваща визия.
Оранжевото и жълтото са чудесен пример как да се привнесе "модерност" и закачливост в един луксозен интериор, каквато често е заявката към интериорният дизайнер при оформянето на един луксозен интериор. Така интериорният дизайн е "одухотворен", персонален и личен, не твърде абстрактен и студен.
Симетрията е основен принцип при луксозния интериорен дизайн за постигането на една по-формална и строга атмосфера и говори сама по себе си за аристократичност и елегантност. Симетричният баланс се явява като основен похват на интериорния дизайнер при изготвянето на един луксозен интериорен дизайн.