Защо именно интериорен дизайнер

Интериорен дизайнер - красив и функционелен дом, в който да се чувстваме уютно и спокойно
Интериорен дизайнер - Атмосфера | Източник Studio Interio
Всички ние желаем красив и функционелен дом, в който да се чувстваме уютно и спокойно, да можем да се отпуснем и наистина да се насладим на спокойна и приятна атмосфера след дълъг работен ден. Да постигнем такава атмосфера обаче далеч не е лесна задача. Това именно се явява и мисията на интерорния дизайнер.

Защо да използваме интериорен дизайнер

Свикнали сме да обръщаме внимание на качеството на материалите, на предметите и мебелите, с които се заобикаляме, и често неглижираме взаимовръките и взаимодействитето между тях. А именно онова невидимо присъствие, едва доловимо, което кара едно пространство да „оживее“. Тук идва ролята на интериорния дизайнер, добре подготвен специалист, който не просто да „направи“ дадено пространство, да го обзаведе, но да го направи вълнуващо, запомнящо, невъобразимо. Свързаността и кохерентността на дизайна, макар и често да изглеждат твърде лесно постижими, е онова специфично умение на умелия инетриорен дизайнер, с помощта на което той ще пресъздаде дълбочина на пространството, многопластовост, ще предизвика емоция. Опитният интериорен дизейнер умело борави с различни изразни средства, елементите и принципите на дизайна, често пъти комбинирийки ги по невобразим и на пръв поглед несъвместим начин, борави с инструмента на контраста и на изненадата, за да постигне зашеметяващ резултат.

Да инвестираме ли в интериорен дизайнер

Интериорен дизайнер - балансиран, хармоничен интеиорен дизайн
Интериорен дизайнер - балансиран, хармоничен интеиорен дизайн | Източник: Studio Interio
Отговорът определено е „Да“, заслужава си да инвестираме в интериорен дизайнер. На пазара могат да се намерят различни като заплащане и умения интериорни дизайнери. Каква е разликата между добрият и много добрият интериорен дизайнер? А именно, първият ще направи пространството. Докато вторият, много добрия интериорен дизайнер, ще го направи вълнуващо и запомнящо се.
Ако искаме „уау“ ефект, то ние определено трябва да се стремим към втория тип интериорен дизайнер, а именно много добрият. Защото разликата в цената, която ще заплатим между добрия и много добрият интериорен дизайнер, многократно ще се отплати, обитавайки пространството за дълго време, навявайки ни определено чувство или емоция, карайки ни да се чувстваме по един особен и специфичен начин. Защото заобикалящата ни среда влияе на начина, по който се чувстваме, често пъти на несъзнавано ниво. В едно студено и безжинено пространство често пъти може да се чувстваме тревожни и напрегнати, без дори да си даваме сметка, кое провокира или подсилва това чувство. И обратното, в едно балансирано и хармонично пространство се чувстваме спокойни, сигурни, то дори може да насърчи чувството ни на оптимизъм.
При днешния динамичен начин на живот, често жилища се закупуват и с цел инвестиция. И в този случай е добре да се обърнете към опитен интериорен дизайнер, специалист, тъй като той ще допринесе изключително много към стойността на вашия имот. В днешно време хората все повече обръщат внимание на диазйна, обстановката, искат красив и функционален дом и в това отношение са „капризни“ и „придирчиви“, когато избират жилище, било за то за покупка, или за наемане. Интериорният дизайнер ще даде ключови насоки относно направата на едно напълно завършено и функционално жилище, което да удовлетворява и естетичните предпочитания на голям кръг от хора.
Интериорният дизайнер, независимо дали става дума за жилище за лична употреба или за такова с цел инвестиция, ще ви насочи за какво е оптимално да се изразходва по-голямата част от бюджета, който винаги е ограничен, къде си заслужава да се инвестира, макар и на вас да ви се струва, че няма нужда. По-добре го послушайте, защото в опита си с направата на различни домове за различни клиенти, той се е „научил“ да разпознава важните аспекти и моменти в работата си.

Дали да подходим сами или да се доверим на интериорен дизайнер

Интериорен дизайнер - запомнящо се
Интериорен дизайнер - запомнящо се | Източник: Studio Interio
Понякога, разглеждайки снимки на различни красиви интериори и пространства, на човек му се струва, че не е чак толкова сложно и че би могъл да се справи и сам, без да има нужда да се допита до интериорен дизайнер. Разбира се, в това няма нищо лошо, да се опитате да „направите“ дома си сами, но знайте, че ако се доверите на опитен и умел интериорен дизайнер, винаги ще стане по-добре. До колко по-добре зависи, както споменахме по-горе, към коя категория интериорен дизайнер ще се насочите, а именно добър и може би по-бюджетен или много добър, интериорен дизайнер „виртуоз“ в своята област.
По някога човек си мисли, че купувайки скъпи и красиви мебели е достатъчно, за да направи дома си красив, но това далеч не е достатъчно. Може да се заобиколите със скъпи мебели, но пак пространството да се „усеща“ като „студено“, неуютно, безжизнено и стерилно. Умелият интериорен дизайнер, както споменахме и по-горе, ще „напасне“ всичко на мястото си. Дизайнът е не просто съвкупност от красиви неща, а взаимодействието между тях, как те се свързват по между си, как се отнасят едно към друго и към общото цяло. Ролята на интериорният дизайнер е да свърже отделните елементи на пространството в общо балансирано единство по един хармоничен начин. Опитният интериорен дизайнер борави с различни интериорни похвати, често пъти ще предложи уникални и авторски решения, защото познава елементите и принципите на дизайна, но познава и „пазара“, за да предложи най-доброто постижимо за вашето пространство и бюджет.

Интериореният дизайнер и бюджетът

Трябва да имате предвид, че добрият и опитен интериорен дизайнер работи с различни бюджети, включително и по-ограничени. Погрешно е схващането, че трябва да имате огромни финансови средства, за да се обърнете към интероерен дизайнер. Умелият интериорен дизайнер може да работи и с ограничен и неголям бюджет, като той ще ви предложи най-добрите възможни решения, позовавайки се на дизайнерския си опит, усет и естетика, като едновременно с това познава и пазара на интеиорните стоки и техните цени. Вие може да имате една представа за това кое колко би трябвало да струва, но интериорният дизайнер, към който сте се насочили, да ви посъветва да предвидите по-голям бюджет за сътветния обект, като това би могло да се компенсира от друго звено.

Похватите на интериорния дизайнер

Интериорен дизайнер - общо балансирано пространство
Интериорен дизайнер - общо балансирано пространство | Източник: Studio Interio
Подготвеният интериорен дизайнер използва така наречените похвати на дизайна, а именно елементите и принципите на дизайна. По някога на нас ни се струва, че дизайна е лесна работа, но зад него стои теоретическа и практическа подготовка. Обученият интериорен дизайнер пречупва наученото относно дизайна през собствената си призма на усет и талант, за това той в известен смисъл е и артист, творец. Тази работа се отдава на хора с вроден артистичен уест и афинитет към изкуството, естетичното, които са обръщали внимание и са се инспирирали от изящните форми около нас както в природата, така и в обществото.
Разбира се работата на интериорния дизайнер не е само вроден талант, въпреки че на някой хора тя се отдава по-лесно и бързо отколкото на други. Отличният интериорният дизайнер с времето се развива, обогатява и внася нов поглед върху творчеството си, все по-изкусен и майсторснки.
Интериорният дизайнер умело борави и комбинира цветове, форми, текстури, мотиви по един балансиран и хармоничен начин. Умелитя интериорният дизайнер се възползва в максимална степен от даденостите на пространството, естественото осветлнеие, за да създаде една хармонична и приятна за обитаване среда. В зависимост от вашите предпочитания, интериорният дизайнер ще съзаде по-строга и елеганта визия, или пък ще направи пространството топло, лежерно и спокойно, наблягайки на чувстовто за удобство и комфорт. Той познава добре този похват и внасяйки определени линии в постранството, опитният интериорен дизайнер ще всене определено настроение, емоция, внушение, отговарящо на вашите предпочитания и индивидуалност и начин на живот.
Нашият съвет, когато избирате интериорен дизайнер, ръководете се от неговата личност, неговите работа и умения. Много хора се ръководият от принципа на най-нисакта ценова оферта, но не забравяйте, че добрият дизайн вълнува. В този смисъл си заслужава да инвестирате малкто повече в интериорен дизайнер, защото дизайнът ще остане, той трбява да е неподвластен на времето, модните течения, а това само един добре подготвен и умел интериорен дизайнер може да постигне.
Автор: Ирена Румен